top of page
Foto van schrijverKathy

KITCHARI

Het superfood en 'detox'- gerecht uit de ayurvedische gezondheidsleer. Het recept is bedoeld om je lichaam te ontgiften.



Kitchari  betekent mengsel, meestal van twee granen. Het is bijzonder voedzaam en licht verteerbaar.

 

Wanneer je een zuiveringskuur volgt, dan kan je zowel kichari eten 's morgens, 's middags en 's avonds. Door je maaltijd te beperken tot 2 ingrediënten en aan te vullen met ghee en vertering bevorderende kruiden ga je je verteringsvuur opnieuw aanwakkeren. Een stevig verteringsvuur (agni) zorgt voor een goede vertering en omzetting van je eten in bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam. Zo blijven er geen onverteerbare voedingsresten over en kunnen er geen gifstoffen (ama) gevormd worden.


Een zwaar gevoel na de maaltijd, een opgeblazen buik, winderigheid, constipatie, onwelriekende stoelgang, diarree, zure oprispingen, een dip na de maaltijd, ... zijn allemaal indicaties dat je vertering wel wat aandacht verdient. Een goed begin is om wekelijks een dagje kichari in te lassen. Dan eet je gedurende één dag kichari tijdens je drie maaltijden.


Er zijn verschillende Kicherie recepten dat je kan aanpassen om je Dosha's in balans te brengen.

Ik deel graag een basiscept dat iedereen gemakkelijk kan maken en e.v. zelf kan aanpassen afhankelijk welk seizoen je een detox, inlast of dit gerecht maakt. (seizoensgroeten)


Hieronder een recept


Benodigdheden:

200 gram geweekte groene of gele mungbonen (minstens 8 uur lang geweekt in water

1 bio bouillonblokje (groente, best zonder gist)

200 gram witte basmatirijst – afgespoeld en eventueel een paar uur geweekt

700 ml water (voeg meer toe als het nodig is)

Voeg zelf nog groenten toe zoals wortel, knolselderij, pastinaak, courgette etc.

1 el ghee, sesamolie of kokosolie (koskosolie is eerder afkoelend bv. bij teveel vuur))

1 el komijnzaadjes

1 el korianderzaadjes

1/2 el gemalen komijn

mespuntje asafoetida

1 tl kurkumapoeder (geelwortel) of 1 eetlepel verse kurkuma

stukje gember fijngesneden (ongeveer 3 cm, volgens smaak)

1 teentje knoflook

1 bos verse koriander, de blaadjes

Himalayazout en peper naar smaak

 

De bereiding

Doe de mungbonen en het bouillonblokje in een pan met ruim 700 ml water en breng aan de kook.

Wanneer het water kookt, voeg de rijst toe. Laat het geheel 10 minuten koken.

Snijd de groenten klein.

Verhit 1-2 eetlepels ghee in een pan, maar zorg dat de pan niet te heet wordt.

Voeg alle kruiden, de kurkuma, de gember en toe behalve de knoflook, let op dat ze rustig warm worden, anders kunnen ze bitter worden.

Snijd de knoflook en voeg die toe.

Voeg ondertussen de groente toe en laat het geheel 5 minuutjes meebakken, roer het goed door.

Voeg dan de groenten en kruiden toe aan de pan met mungbonen en rijst. Laat nog even doorkoken.

De boontjes moeten in ieder geval uit elkaar vallen. Het kan nooit te gaar worden. Voeg evt. water toe als de boontjes nog niet uit elkaar zijn gevallen.

Breng het gerecht op smaak met (himalaya) zout en garneer met verse korianderblaadjes of peterselie.


Smakelijk!

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page